Posted 31 October 2015 - 03:45 PM
Icazenizle etiraz ederdim sizde cavablandirardiniz
Maide suresi 6 ayede-Burda mehelle etf olmagi askardi mefulun bih qeyri sarihdir.
Vahidinin tefsirul Basit kitabinda maide 6 ayenin tefsirinde yazilib ki Ehli Meani camaati deyirki ayaglar zahiren basa etf olub.
Hemcinin icazenizle tefsir kitablarin birinin tercumesinen bir parca bura yerlesdirim
ibn Kesr tefsiri turkce tercumesi- Seleften bir gruptan, ayakların meshedilme-sini söyleyenleri
destekler mâhiyette rivayetler gelmiştir. Nitekim İbn Çerîr Taberî der ki; bana
Ya'kûb İbn İbrâhîm... Humeyd'den nakletti ki; o, şöyle demiş : Mûsâ İbn Enes, Hz.
Enes'e —biz yanında iken— dedi ki; ey Ebu Hamza, Ahvaz'da iken Haccâc bize bir
hutbe okudu. Biz de yanında bulunuyorduk. Abdesti anlattı ve dedi ki; yüzünüzü ve
ellerinizi yıkayın. Başınızı ve ayaklarınızı mesnedin. Ademoğluna, ayağından daha
yakın bir pislik bulunamaz. Onun içlerini ve dışlarını, damarlarıyla beraber yıkayın.
Bunun üzerine Enes İbn Mâlik dedi ki; Allah doğru söyler, Haccâc yalan söyler.
Çünkü Allah, başlarınızı ve ayaklannm mesnedin, buyurmuştur. Humeyd der ki;
Enes İbn Mâlik ayaklarım meshettiği zaman onları yaşartırdı. Bu rivayetin isnadı,
sahihtir. İbn Cerîr Taberî der ki: Bize Ali İbn Sevr... Enes İbn Mâlik'ten rivayet etti
ki; o, şöyle demiş : Kur'an mesh üzerine, sünnet de yıkanma üzerine inmiştir. Bu
rivayetin isnadı da sahihtir. İbn Cerîr Taberî der ki; bize Ebu Küreyb... İbn
Abbâs'tan nakleder ki; o, şöyle demiştir: Ab-dest iki yıkama ve iki meshetmektir.
Saîd İbn Ebu Arûbe de Katâde'den böyle rivayet etmiştir. İbn Ebu Hatim der ki;
bana babam... İbn Abbas'tan nakletti ki; o, başınıza ve topuklarınıza kadar
ayaklarınızı da mesnedin demiş. Ve buradaki âyetin yıkamaya değil, meshe âit
olduğunu bildirmiştir. Sonra îbn Ebu Hatim der ki; Abdullah İbn Ömer, Alkame,
Ebu Ca'fer Muhammed İbn Ali ve —rivayetlerin birinde— Hasan el-Basrî, Câbir
İbn Zeyd, —rivayetlerin birinde— Mücâhid'den de aynı şekilde nakledilmiştir, İbn
Cerîr der ki : Bize Ya'kûb... Eyyûb'dan nakletti ki; o, şöyle demiş: Ben, İkrime'nin
iki ayağına meshetnıekte olduğunu gördüm. Eyyûb der ki; İkrime, bunu söylerdi
de. İbn Cerîr Taberî der ki: Bize Ebu Sâib... Şa'bî'den nakletti ki; o, şöyle demiş:
Cebrail mesh'i indirdi. Görmez misin ki teyemmüm, yıkanması gerekenin üzerine
meshetmektir. Ve meshedilen kısmı da geçmektir. İbn Ebu Ziyâd da der ki: Ben
Âmir'e; insanlardan bir kısmı, Cebrail'in ayaklan yıkamayı (emreden hükmü)
indirdiğini söylüyorlar, dedim. O, Cebrâîl mesh'i indirmiştir, dedi.
Bunlar gerçekten garîb hadîslerdir. Ve burada mesh ile kasdedilen, hafîf yıkamadır.
Cavab:
O ki qaldı təfsirə. Mötəbər, məqbul təfsirlər olsa da, tutaq ki, İbn Cərir ət-Təbəri və s. Özünüz bilirsiniz ki, o təfsirlərdə sadəcə nəqllər rəvayət olunur. Nə eşidilirsə. O nəqllər o demək deyil ki, o nəqllərin hamısı səhihdir. Yenə deyirəm. O barədə səhih bir şey yoxdur. Əksinə səhih nə gəlibsə, hamısı corabların və ya xofun üstünə aiddir. Həmçinin ora-bura getməyə ehtiyac yoxdur. Baxın Peyğəmbər (sallallahu aleyhi va səlləm) necə edib. Hətta yumaq məsələsi nəinki əhli-sunnə kitablarında, hətta şiə kitablarında var ki, imamlar deyir ki, ayaqlarınızı yuyun.
Allah daha yaxşı bilir!